Løvstakken garn er håndfarget norsk lamullgarn farget med plantefarger av Janne Lemicka fra Bergen. De fleste plantene har hun sanket rundt Løvstakken, ett av Bergens syv fjell. Den flotte fargepaletten i 100 gramsbuntene er skapt sakte og møysommelig av eikeblad, navlelav, messinglav, marikåpe, rogn og edelgran. 50 gramsbuntene er skapt likedan med blåtre, krapp, kochenille, reinfann og krapp. Vi føles oss heldig som kan tilby disse myke garnbuntene laget av skaperglede!
Årets palett består av de lekreste farger farget med kochenille, krapp og blåbærlyng. Dette har resultert i nydelige toner av lilla, rosa, oransje og rødt. Kochenille og krapp er ikke lokalplukket. Se alle årets farger her.
Janne Lemicka er vokst opp ved Løvstakken, et av Bergens syv fjell, og derav fikk garnet nettopp dette navnet. Hun har sanket planter lokalt og rundt dette fjellet for å farge disse nydelige buntene. Janne liker den sakte og møysommelige prosessen fra sanking i naturen til den spennende fargeprosessen hjemme på kjøkkenet. Fargenavnet får navnet sitt kalt opp etter planten som har gitt den fargen. Janne bruker norsk lammeull fra Hillesvåg som gjør at alt er lokalprodusert, noe vi i Norwegian Spirit strikk & garn setter stor pris på. For Janne er det å farge med planter en form for terapi. Hun får frisk luft og trim når hun sanker, og under fargeprosessen er det gøy å se hvordan garnet skifter farge. Det er spennende for man vil aldri få samme farge to ganger.
Basen i Løvstakken garn er 100% norsk lamullgarn (Vilje lamullgarn), spunnet hos Hillsevåg Ullvarefabrikk som ligger en halvtimes kjøretur nord for Bergen. Buntene er enten farget på naturhvit rågarn eller på lys melert grå, som gir en fin dybde i fargen. 50 gramsbuntene har en løpelengde på 188 m og 100 gramsbuntene hele 375 meter. Strikkefastheten vil være 25 masker på 10 cm strikket på pinne nr. 3.
Å plantefarge garn er en omstendelig prosess. Å sanke planter er første steg, og det kan ta 3-4 timer før man har samlet nok. Så må plantene kokes i minst 1 time for å få ut fargestoffene. Så fjerner man planterestene og beholder fargesuppen.
Garnet må vaskes før det kan prepareres for farge, altså før det kan beises. Man beiser med spesielle salter. Janne bruker de miljøvennlige saltene alun eller jernvitrol. Ved å bruke ulike salter kan man få ulike farger fra samme plante. Garnet må så ligge i en bestemt tid i vannet med saltene, avhengig av hvilken type som brukes. Det er viktig at fargesuppen som nå skal oppi har omtrent samme temperatur som det nylig beisede garnet. For at fargen skal feste seg må temperaturen være på ca. 90 grader og garnet må ligge i minst en time. Ønsker man en kraftigere farge kan garnet avkjøles i gryten. Så skal garnet skylles for å få ut restfargen, for så å vaskes igjen før det henges til tørk. Tørkingen tar 2-3 dager. Hespene må så hespes opp på nytt for å se fine ut. Det hele tar 5-7 dager fra man begynner til man er ferdig.
Plagg av plantefarger garn kan brukes på samme måte som annet garn. Ved vasking må plagget håndvaskes. Bunten du kjøper hos oss er helt nyvasket, så vasking før bruk er ikke nødvendig. Når plagget ikke er i bruk anbefaler vi å oppbevare det på et mørkt sted, og ikke la det ligge fremme i sollys da fargene ikke er like lysekte som kjemiske farger. Dette gjelder spesielt garn som er farget med navlelav, blærelav og messinglav.
Vi har fått strikket opp Andrea Mowry sitt design Alpenglow med Løvstakken garn som mønsterfarger. Hver forsyning vi får av plantefarget garn vil være unik, og dermed vil ingen plagg være like. Her kan du få kjøpt strikkepakke til Alpenglow, og kreativiteten kan få utfolde seg i fargevalget.
Strikk deg noe fint med en eller flere farger, her er det kun fantasien som setter grenser. Du kan lese mer om da vi lanserte Løvstakken garn her.