Lanseres i butikken fredag 1 oktober kl.10. Vi i Norwegian Spirit strikk & garn har stor pasjon for vakkert håndfarget garn, ikke minst fordi skaperglede, småskalaproduksjon og "slow living" er stadig viktigere for oss i denne rare verden vi lever i. Denne høsten er vi heldige som har fått inn en vakker garnkolleksjon i 12 nye farger, håndfarget med plantefarger av Janne Lemicka fra Bergen. Merket LØVSTAKKEN GARN er valgt siden hun har vokst opp ved Løvstakken, ett av Bergens syv fjell. De fleste plantene er plukket lokalt og rundt dette fjellet høsten 2020 og våren og sommer 2021. Janne liker den sakte og møysommelige prosessen fra sanking i naturen til den spennende fargeprosessen hjemme på kjøkkenet. Fargenavnet er planten som har gitt fargen: blærelav, eik, bjørkeblader, navlelav, marikåpe, vaid og ikke minst steinlav - det har tatt henne flere år å samle inn tilstrekklig. Et lunt lamullgarn spunnet av vårt lokale garnspinneri Hillesvåg Ullvarefabrikk på Hjelmås utenfor Bergen.
Her forteller Janne litt om interessen for og prosessen frem til ferdig garn:
Navnet LØVSTAKKEN GARN stammer fra at jeg er vokst opp med Løvstakken, og de fleste plantene er plukket rundt fjellet. Noen langs Løvstien på Gyldenprissiden, og noen langs Storavatnet/Litlavatnet i Krohnegården i Fyllingsdalen.
Navnet på fargene er den planten som har gitt farge til LØVSTAKKEN GARN. Plantene kan høstes fra vår til høst, lav og kjuker omtrent året rundt. Årets kolleksjon er fra planter sanket siste 12 måneder (høst 2020 tom sommer 2021). Ved å bruke norsk lammeull fra Hillsvåg, så er alt lokalprodusert, det liker jeg godt. Denne gangen har jeg farget på både naturhvit rågarn som i fjor, men nytt av året er at jeg også har farget på lys melert grå, og det har gitt en veldig fin dybde i fargen. For meg er det å farge med planter en form for terapi. Jeg får frisk luft og trim når jeg sanker, og under fargeprosessen er det gøy å se hvordan garnet skifter farge. Det er spennende for man vil aldri få samme farge hver gang.
Om håndfarging av garn
(Foto av messinglav på gråstein)
Å farge garn tar lang tid. Først må man ut å sanke planter, noe som kan ta 3-4 timer før man har funnet nok. Så må plantene kokes i minst 1 time (noen ganger flere ganger) for å få ut fargestoffene. Man fjerner så planterestene, og beholder fargesuppen.
Garnet må først vaskes før det kan beises (prepares for farge). Man beiser med spesielle salter, jeg bruker enten alun eller jernvitrol. Begge er miljøvennlige. Ved å bruke forskjellige salter kan man få forskjellige farger ut av samme plante.
Garnet må ligge i ca 1 time i vannet med alun, med jernvitrol max 15 minutter, temperaturen mellom 80-90 grader. Garn og fargesuppe må ha omtrent samme temperatur, ellers vil garnet få sjokk og tove seg når det legges oppi. Temperaturen for at fargen skal feste seg skal være på ca 90 grader i minst en time. Jeg rører forsiktig med jevne mellomrom, for å unngå at fargen blir skjoldet. For å få kraftigere farge kan garnet avkjøles i gryten.
Nå skal garnet skylles for å få ut restfargen, så vaskes igjen før det henges til tørk. Tørkingen tar 2-3 dager. Hespene er som oftest ikke fine etter farge prosessen, så de må derfor hespes opp på nytt. Fra man begynner til man er ferdig tar det 5-7 dager.
Om bevaring og vedlikehold av plantefarger og plagg
Plagg av plantefarget garn kan brukes på samme måte som annet garn. Ved vasking så må man håndvaske det. Bunten du kjøper er helt nyvasket, så vasking før bruk er ikke nødvendig. Når plagget ikke er i bruk så oppbevar det på et mørkt sted, ikke la det ligge fremme i sollys da fargene ikke er like lysekte som kjemiske farger. Dette gjelder spesielt garn farget med navlelav, blærelav og messinglav. Plagg strikket med messinglav må også tørkes på et mørkt sted, ellers vil den forandre farge.
Bor du i Bergen? Da kan du ta beundre garnet inne hos oss inne på Jernbanestasjonen i Bergen Sentrum! Eller du kan bestille LØVSTAKKEN GARN i nettbutikken vår.
Garnetiketten til LØVSTAKKEN GARN er skapt av illustratøren Tonje Froastad som vi synes har en svært vakker strek, se mer om henne på @tonjefroastad og ikke minst hennes kreative univers på @systematisk.kaos